Τα πιο συνηθισμένα λάθη των εναεριτών πυλώνων
Η εργασία σε πυλώνες και ιστούς μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο ή ένα πολύ ασφαλές επάγγελμα. Η υψηλή επικινδυνότητα και το ρίσκο μπορούν να μειωθούν σημαντικά αν τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και αποφεύγουμε κάποια συνηθισμένα λάθη.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους είναι οι πτώσεις από μεγάλα ύψη, ηλεκτρικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι από καιρικές συνθήκες, κατάρρευση κατασκευής, αστοχία εξοπλισμού κλπ. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας όχι μόνο ασφαλείς διαδικασίες, αλλά χρησιμοποιώντας τη κοινή λογική.
Κάποια σημαντικά λάθη που αυξάνουν δραματικά την επικινδυνότητα αναφέρονται παρακάτω:
1. Ακατάλληλο προσωπικό.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για τέτοιες εργασίες. Η αναρρίχηση και η εργασία σε πυλώνες απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και υγεία, ειδικές δεξιότητες που αποκτώνται με συνεχή και πιστοποιημένη εκπαίδευση, καθώς και τακτική επανεκπαίδευση.
Ένα σημαντικό λάθος που γίνεται από παλαιότερους τεχνικούς είναι να μην παρακολουθούν κατάλληλη επανεκπαίδευση και να ακολουθούν ξεπερασμένες και επισφαλείς μεθόδους.
Ζητήστε από την εταιρία σας συνεχόμενη επαγγελματική κατάρτιση σε όλα τα αντικείμενα που σας αφορούν (εργασία και διάσωση από ύψος, πρώτες βοήθειες, πυρασφάλεια, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία κλπ).
Το κέρδος θα είναι τεράστιο τόσο για εσάς, όσο και για τους εργοδότες σας.
2. Αντιπτωτικός εξοπλισμός χωρίς επιθεώρηση.
Όλα τα μέρη του εξοπλισμού αντιπτωτικής προστασίας συνοδεύονται από ημερομηνία λήξης συνήθως 10 ετών, αλλά επιβάλλεται η ετήσια επιθεώρηση και σήμανση από αρμόδιο πρόσωπο με σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση.
Η ζώνη ασφαλείας για παράδειγμα μπορεί με την συχνή χρήση και καταπόνηση να μην είναι ασφαλής, ακόμη κι αν η ημερομηνία λήξης της είναι μετά από αρκετά χρόνια. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να ελέγχεται τακτικά για φθορές και καλή λειτουργία, ακόμα κι αν είναι καινούργιος.
Θα πρέπει επίσης, να φυλάσσεται σωστά, καθώς η έκθεση στον ήλιο και άλλους περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να τον κάνουν να γερνάει πρόωρα, ειδικά για τον πλεκτό εξοπλισμό.
Μετά την ημερομηνία λήξης, ακόμη και χωρίς σημάδια ζημιάς ή φθοράς, ο εξοπλισμός θα πρέπει να απορριφθεί.
3. Εργασία χωρίς κατάλληλα ΜΑΠ.
Είναι πολύ συνηθισμένη η εικόνα του εναερίτη πυλώνων χωρίς κράνος, κατάλληλα ρούχα και υποδήματα, γάντια και γυαλιά ασφαλείας, αλλά και με αντιπτωτικό εξοπλισμό που προορίζεται για άλλες δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση βράχου, σπηλαιολογία κλπ.
ΟΧΙ !!! Η εργασία σε ύψος δεν είναι υπαίθρια δραστηριότητα, ούτε ακραία αθλήματα (outdoor activities & extreme sports).
Μπορεί να είναι δελεαστικό (λόγο βάρους ή τιμής) να χρησιμοποιείτε τέτοιο εξοπλισμό, αλλά όσον αφορά την ασφάλεια σας, η αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού αξίζει τον κόπο.
4. Εργασίες χωρίς εκτίμηση των κινδύνων, χωρίς σχέδιο διάσωσης και χωρίς εποπτεία.
Η ανάβαση και εργασία στον πυλώνα δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται "ελαφρά την καρδία".
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία σε ύψος, όλοι στην ομάδα θα πρέπει να γνωρίζουν:
- Ποιος είναι ο επικεφαλής της ομάδας, που έχει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια.
- Τους κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μείωση ή εξάλειψή τους.
- Τις μεθόδους ασφαλούς εργασίας που θα ακολουθήσουν όλα τα μέλη.
- Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (διάσωση - εκκένωση κλπ).
5. Εργασίες με αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Σοβαρό λάθος που γίνεται πολύ συχνά από τους εναερίτες είναι η κακή εκτίμηση των καιρικών συνθηκών. Ακραίες θερμοκρασίες, βροχή, χιόνι, πάγος και δυνατοί άνεμοι είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας και μην παίρνετε αδικαιολόγητα ρίσκα. Κανένα site και κανένα cell δεν είναι πιο σημαντικό από την ζωή σας.
Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, αναλογιστείτε και την έκβαση μιας πιθανής διάσωσης που μπορεί να προκύψει.
6. RF ακτινοβολία.
Μην ξεχνάτε ή αδιαφορείτε για την ακτινοβολία των κεραιών επειδή δεν είναι ορατή!!!
Είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας και είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψιν σας, όταν βρίσκεστε στο site. Προμηθευτείτε ένα αξιόπιστο μετρητή ακτινοβολίας και χρησιμοποιήστε τον πάντα. Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές είναι το πρώτο βήμα προς την ασφάλεια. Σε ένα επικίνδυνο πεδίο όπως η αναρρίχηση πυλώνων, όποια προσπάθεια για την ασφάλεια, αξίζει τον χρόνο και το κόστος.